Szervezet

m6tolna-szervezet
Az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt-t a Bilfinger Berger AG, a Bilfinger Berger PI Corporate Services GmbH , az Allgemeine Baugesellschaft – A. Porr AG   és az Égis Projects S.A. alapította 2008. július 19-én, miután 2008. július 16-án megállapodást kötött a Magyar Állammal, az M6 Autópálya Dunaújváros és Szekszárd közötti (76+200 kmsz – 141+300 kmsz) szakaszának tervezése, építése, finanszírozása, üzemeltetése, felújítása és karbantartása céljából. 2015 decemberétől az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. új tulajdonosai az Aberdeen Asset Management, az EBRD és az Égis Projects S.A.

A mai napig erre a projektre kötötték a legnagyobb magyar PPP konstrukciós szerződést, mely megkapta a 2008 Legkiemelkedőbb Európai Infrastrukturális Megállapodása díjat. Rekordidő alatt történt a szerződés aláírása és a pénzügyi zárás: a tender kiírásától számított hét és fél hónap alatt, amely kiemelkedő eredmény az ilyen nagyságrendű projektek között.

A beruházás központi egysége a Koncessziós Társaság, mely biztosítja a pénzügyi forrást a nemzetközi szponzoroktól és hitelezőktől, finanszírozza és irányítja a kivitelező és az üzemeltető partnereket. A kivitelezés és működtetés előfinanszírozására felvett kölcsön visszafizetését a Magyar Államtól kapott havi rendelkezésre állási díj formájában térítjük meg. Ez egy teljesítményalapú díj, mely biztosítja az autópálya és egyéb létesítményei magas színvonalú működtetését és karbantartását annak érdekében, hogy a felhasználók kényelmére és hasznára váljék.

Az autópálya  szakasz északi vége az M6 Duna projekthez kapcsolódik, amely egy már működő PPP beruházás. Az autópálya szakasz déli vége az M6/M60 projekthez kapcsolódik, mely Pécs városáig folytatódik. Mind három szakasz PPP beruházás keretében valósul meg annak érdekében, hogy gyorsforgalmi kapcsolatot hozzon létre Budapest és Pécs között.